Läs senare

Tjorven blir Sveriges första skolhund på folkhögskola

Min Dag I maj tog labradoodlen Tjorven och matte och läraren Anna Valbäck sin examen. I höst blir Tjorven officiellt landets första examinerade skolhund på folkhögskola.

28 maj 2020
– Vi har ju deltagare som kan ha svårt att fokusera, och känner sig stressade. Då bidrar Tjorven med ett lugn så att de orkar mer och kan fokusera på studierna.

När detta läses har Anna Valbäck och hennes hund Tjorven tagit sin examen. Tjorven är en labradoodle på 1,5 år, en korsning mellan labrador och pudel.

– Den är känd för att ha egenskaper som passar för att jobba med människor och i skolan.

Anna Valbäck är kursföreståndare för allmän kurs på Strömbäcks folkhögskola utanför Umeå. Hon kom till skolan 2016. Innan dess arbetade hon som lärare på komvux i åtta år.

– Jag blev anställd i samband med flyktingvågen 2015. Strömbäck behövde en lärare i Svenska som andraspråk.

För ett par år sedan bestämde sig Anna Valbäck för att skaffa en hund. Av en slump kom hon in på en hemsida där hon läste om terapi- och skolhundar och tanken slog rot att det skulle kunna var något för folkhögskolan. Forskning visar att möte med hundar har en lugnande effekt och bidrar till att göra deltagare trygga.

Sedan i höstas har Anna Valbäck och Tjorven gått en ettårig utbildning där de lärt sig att tillsammans möta människor i olika situationer och miljöer.

– Hon har varit med på skolan sedan i februari, två gånger i veckan. Mycket handlar om att bygga en relation, att vi är trygga med varandra. Det ingår också en hel del teori för mig och ett examensarbete så att jag lär mig att läsa av min hund.

Från början var hon lite orolig att det kunde finnas de om var skeptiska men hon har bara fått positiva kommentarer.

– Hon sprider otroligt mycket glädje, inte bara i enskilda fall utan överhuvudtaget när hon möter folk på skolan utanför lektionssalen.

Och vad tycker kollegerna?

– Vi har haft möten och hon har träffat dem i fikarummet, och där har hon fått en självklar plats, så det är väldigt positivt.

Anna Valbäck jobbar mycket med nyanlända deltagare i vars hemländer hundar mer används till att försvara familjen. Så de var lite rädda.

– Men nu har jag en kursdeltagare som vill ha en egen hund, för hon tycker så mycket om Tjorven. I början vågade hon knappt klappa henne. Men i förra veckan satt vi i soffan och Tjorven låg med huvudet i hennes knä. Det var fint och se.

Nu ska du och Tjorven snart ha examen. Vad innebär det?

– Under året har vi gått igenom vissa saker som hunden ska kunna. De ska kunna apportera, lägga sig ner om det behövs men det har de ju kollat under utbildningens gång. Men sen har jag också gjort ett examensarbete där jag ska presentera hennes funktion på skolan och berätta hur det har gått, en form av muntlig presentation, och sen har jag läst och recenserat sju böcker.

Får hon anställningskontrakt?

– Vi har inte riktigt diskuterat klart än men på något sätt ska hon jobba. Men det är väldigt roligt. Skolledningen är väldigt stöttande och positiv.