Svårrekryterat till journalistlinjer

NyheterYtterligare journalistlinjer gör paus men Ljungskile kämpar vidare. Det stämmer inte att det är svårt att få jobb säger Ljungskiles journalistlärare.

28 Maj 2018
Svårrekryterat till journalistlinjer
Arbetsförmedlingarna har en överdrivet negativ bild av journalisternas arbetsmarknad, anser Stefan Johansson, lärare på Ljungskile folkhögskolas journalistlinje.

Flera journalistutbildningar har lagt ned. Till hösten blir det ingen journalistutbildning på Kalix folkhögskola, Strömbäck gör en paus ett år  men Ljungskile jobbar hårt och kampanjar för att få fler sökande.

– Vi tror att det beror på en felaktig uppfattning att det är omöjligt att få jobb men det stämmer inte med den verklighet våra journalistelever möter. Redaktionerna kontaktar oss och vi har svårt att få eleverna till skolan sista veckorna för att redaktionerna vill att de ska börja på vikariat, säger Stefan Johansson på Ljungskiles journalistlinje.

En färsk rapport från SCB stödjer också den bilden. Fyra av tio som studerat till journalist har en fast etablering på arbetsmarknaden efter avslutad utbildning. Stefan Johansson menar att deras värsta fiender är Arbetsförmedlingens dystra prognoser som han tycker är överdrivna.

– Det känns som att det är där man har ett stort arbete att få en mer nyanserad bild av hur arbetsmarknaden faktiskt ser ut.