Läs senare

Sökes: 500 lärare till folkhögskolan

Regeringens budgetOm regeringens budget går igenom innebär det att folkhögskolorna måste rekrytera hundratals nya lärare.

Det råder ju en skriande brist på lärare i grundskola och gymnasium. Nu ska måste folkhögskolan anställa fler lärare. Räknar man en lärare på tio, elva deltagare är det fråga om 450-50 lärare . På Albins folkhögskola i Landskrona fick man i år problem för första gången när man skulle anställa en lärare.

– Den senaste omgången hade vi två lärare som var intressanta men vi kunde inte matcha dem lönemässigt, trots att vi är en av de folkhögskolor som generellt betalar mest. För första gången hade vi en lärare som sa nej.

Även Pethra Bixo Larsson, rektor på Sundbybergs folkhögskola, tycker att det har blivit lite tuffare:

– Jag annonserade efter en specialpedagog i somras och fick inte en enda sökande. Andra lärare sökte men vi lyckades inte rekrytera en specialpedagog som var vår önskan, Inte ens en speciallärare.

Men bilden blir en annan om man ger sig norrut. Johan Taavo är biträdande rektor på Tornedalens folkhögskola i Övertorneå.

– Vi har ganska bra med lärare,
och jag vet de som har jobbat hos oss som vill tillbaka, så det är inget större problem, åtminstone inte just nu.

Inte heller Lars Johansson, rektor på Strömbäcks folkhögskola ser några problem med att få tag i lärare:

– Jag har inte sett det som något problem överhuvudtaget. Förutsättningen att arbeta som lärare här är betydligt bättre än i den kommunala skolan. Lönerna är inte alltid i topp men här vet lärarna att de har ett arbetstidsavtal som är betydligt bättre än i den kommunala skolan. Å andra sidan ligger vi inte heller så långt efter gymnasielärarna lönemässigt. Jag har jobbat mycket med löneutvecklingen sen jag började här för sju år sedan.

ur Lärarförbundets Magasin