Läs senare

Slumpen i våra liv

LäsningSlumpen som styr och ställer till det i våra liv. Det är en del av ramen för debutromanen Pappa, kom hem.

av Staffan Myrbäck
01 Sep 2017
01 Sep 2017

Idén till boken fick Ingrid Sjökvist på Rättviks-bussen som just skulle lämna City-terminalen i Stockholm. På bussen satt en tonårsflicka som inte ville kännas vid sin pappa, som vinkade utanför. Där stod även en kvinna som också lämnat sin dotter på bussen. Mannen och kvinnans blickar möttes. Vad hände sen? Det är svaren på den frågan som utvecklas till flera parallella berättelser som möts i slutet av boken.

En annan del av ramen för boken är vikten av att vuxna har kontakt med sina tonåringar, att de vågar ställa svåra frågor. Det är bättre att ställa en fråga för mycket och trampa i klaveret än att föräldrar och barn tappar förtroendet för varandra.

I centrum står frilans-journalisten Lena och hen-nes dotter Jasmine och Mats Svensson, mannen vid bussterminalen och hans dotter Lovisa samt Stefan Nilsson, pedofil och flickmördare. Stefan Nilsson sitter i fängelse och är ursprunget till Lenas uppdrag att skriva en bok om sexbrott. Vi får följa Lenas research, intervjuarbete och skrivande fram till färdig bok.

Relationen mellan Lena och Jasmine är den mest djuplodande och spännande berättelsen, liksom tonåringarna Jasmines och Lovisas misslyckade försök att undvika varandra. Lenas researcharbete tar ibland lite väl stor plats i boken, liksom Lenas omgivning, men kan samtidigt ge andra frilansande journalister insyn i genren grävande journalistik.

Titeln på boken ger läsaren en vink om det hemliga som så småningom träder fram allt tydligare. Den skulle även passa för en tv-fortsättning. I Pappa, kom hem finns massor av material att gå vidare med i nya berättelser.

ur Lärarförbundets Magasin