Läs senare

Ska utbilda nya youtubestjärnor

Månadens linjeIntresset var stort när Kalix folkhögskola startade en utbildning för dem som vill satsa på att skapa sin egen youtubekanal.

17 okt 2017
folk kommer att kunna ha nytta av den här utbildningen även om de inte blir youtubers, säger Anders Durvall, kursansvarig för den nya youtube-utbildningen på Kalix folkhögskola.

Youtuber – är det ett framtidsyrke? Det återstår att se, men intresset blev stort när Kalix folkhögskola aviserade sin nya utbildning, 45 personer ansökte till de 15 platserna.

– Fast ska jag vara ärlig kom de flesta ansökningarna först efter den sista ansökningsdagen, säger Anders Durvall, kursansvarig för youtubeutbildningen, som startade 2 oktober.

Han konstaterar att det var svårt att nå ut till rätt personer med information om den nya utbildningen. Men då media fick nys om det hela tog det fart och i slutet av september fick han och kursens lärare, Pia Nyberg, sålla. 45 personer mellan 18 och 74 år, varav hälften kvinnor, hade då skickat in sina ansökningar, inklusive ett personligt brev om varför de ville gå den.

– Vi försökte skapa en grupp som är ganska bred både i fråga om ålder och förkunskaper, säger Anders Durvall, som är lite överraskad över att flera av de sökande redan hade jobbat med Youtube, trots att det enda kriteriet för att söka till utbildningen var avklarad grundskola.

Andra sökande hade lång yrkeserfarenhet av bland annat journalistik. Utbildningen går på distans på heltid i i fyra månader och leds av Pia Nyberg, lärare i webbföretagande och marknadsföring vid Kalix folkhögskola. Det var också hon som fick skolan att göra satsningen, eftersom hon sett ett stort behov av mer kunskap i sociala medier och rörlig bild. Inte minst behöver den tekniska nivån ”där ute” bli bättre. Utbildningen innehåller grunderna inom manus, film och filmredigering, men också  marknadsföring, reklam och finansiering.

När utbildningen började omtalas i media fick Anders Durvall samtal från ett nytt, oväntat håll: företagarföreningar.

– De har väl börjat inse att ju duktigare du är på digitala medier, desto bättre förutsättningar kommer du att ha att nå din målgrupp. Men vi har inte inte hunnit fundera på hur vi ser på det rent folkhögskolemässigt. Man vill ju hela tiden hitta nya vägar, men att jobba med företagare är väl inte direkt folkbildning.

Är youtuber verkligen ett framtidsyrke? I den digitala världen går allting så snabbt, att det kanske är helt ute med Youtube om några år?

– Så kan det vara. Men jag tror att kraven på att kunna sådant här rent generellt kommer att finnas kvar för den vill ta sig ut i arbetslivet. Så folk kommer att kunna ha nytta av den här utbildningen även om de inte blir youtubers.