Läs senare

Kan tvingas betala tillbaka miljoner

CoronaepideminMedlefors folkhögskola kan tvingas betala tillbaka flera miljoner kronor på grund av inställda kortkurser som orsakats av åtgärder mot smittspridningen.

06 apr 2020
– Vi tittar på möjligheten med korttidspermit- teringar, säger Medlefors rektor, Annamaria Hedlund.

– Det här kommer bli jättesvårt. Vi är ju några folkhögskolor som har mycket kortkursverksamhet. Vi har ju uppåt 2200 deltagarveckor i kortkurser, säger Annamaria Hedlund, rektor på Medlefors folkhögskola.

Även om man har genomfört en del av kortkurserna har man fått ställa in många just nu.

– Vi måste göra upp en plan för hösten och hur vi kan använda deltagarveckorna. Men som det ser ut just nu blir vi återbetalningsskyldiga på statsbidraget. Det handlar om miljontals kronor.

Coronaepidemin får också konsekvenser för de anställda, både lärare och servicepersonal.

– Många bokar om korta kurser till hösten men våra pedagoger kan ju inte jobba dubbelt så mycket i höst.

Medlefors har också en stor hotell- och konferensverksamhet.

– Vi har mycket servicepersonal som just nu inte har särskilt mycket att göra då vi inte har några gäster. Nästa vecka har vi inte heller några studerande, så vi tittar på möjligheten med korttidspermitteringar för att slippa varsla och säga upp folk. Vi Coronaepidemin ju den personalstyrka vi har men inte just nu.

– Vi för ett resonemang om vi behöver göra en justering i fördelningen, säger Maria Graner, Folkbildningsrådets Generaldirektör

På Folkbildningsrådet för man nu en diskussion om hur åtgärderna mot smittspridningen påverkar folkhögskolorna och deras ekonomi. Utvecklingen har gått fort och just nu har man ingen idé om hur man ska möta de problem som folkhögskolorna ställs inför säger Folkbildningsrådets Generalsekreterare Maria Graner.

– Vi behöver skaffa oss en bild av hur skolorna har hanterat rekommendationen om att övergå till distansundervisning och vad det får för ekonomiska konsekvenser. Vi för ett resonemang om vi behöver göra en justering i fördelningen för att möta effekterna av alla de åtgärder som tas mot smittspridningen. Där vill vi gärna ha en nära dialog med folkhögskolorna och deras organisationer. Det är väl det vi kan säga just nu, säger Maria Graner.