Läs senare

Förbereder polis och kriminalvårdare

Månadens linjeInför valet bjuder riksdagspartierna över varandra i hur många fler poliser man vill utbilda. Men på polisutbildningen i Växjö står en tredjedel av utbildningsplatserna tomma och i Umeå är hälften obesatta. En väg att motverka detta är att bättre förbereda studenter som är att intresserade av polisyrket.

11 apr 2018
– Alla söker inte till polisutbildningen efteråt. De kan också ha gått mot brand, räddningstjänst eller liknande yrken. säger Karin Holmbom

– Vi ska få besök av riksdagspolitiker som är intresserade av om det här kan vara ett alternativ, att bygga ut en förberedande kurs, säger Karin Holmbom, kursföreståndare för den Förberedande polis- och kriminalvårdsutbildningen på Sommenbygdens folkhögskola i Tranås.

Utbildningen har funnits i mer än 15 år och var länge den enda i Sverige. Numera finns en liknande kurs på Strömbäcks folkhögskola i Umeå.

– Först körde vi allmän kurs med profil. Men vi fick så mycket ansökningar från personer med fullständiga gymnasiebetyg att vi beslöt att göra om den till en profilkurs.

Kursen är på heltid och innehåller enbart ämnen som är relevanta för polis och kriminalvård: polisverksamhet, kriminalvård, kriminologi, vittnespsykologi, förhörsteknik, fysträning, yrkesetik och konfliktkunskap.

– Vi härmar ju polisutbildningens kurslitteratur, det är en del juridik. Sen har vi även skrivande som ett ämne. Att skriva vettiga rapporter som håller rättsligt är ju en stor del av polisyrket. På polisutbildningen i Växjö brukar de säga till oss att det vill de också ha.

Tre av lärarna är poliser som nyligen gått i pension.

– En har varit chef för avdelningen för Grova brott i Östergötland, bland annat mordutredningar. En har varit hundförare i 32 år och lärare på polisutbildningen i Växjö och en har varit trafikpolis och närpolischef. Så de har väldigt bred kompetens tillsammans, säger Karin Holmbom som själv undervisar i psykologi.

Utbildningen var tidigare bara inriktad mot polisyrket. Idag är den breddad till att gälla även kriminalvården.
– Kriminalvården är väldigt intresserade av den här kursen och tycker den är bra för deras rekrytering av personal. Under kursen gör deltagarna en veckas praktik. Vi kommer nu att ta in delar av deras utbildningsmaterial.

Förutom teoretiska ämnen får deltagarna delta i polisövningar.

– Ibland får vi ställa upp och spela bråkiga människor och fotbollshuliganer. Nästa vecka ska vi till polisutbildningen i Växjö. Jag brukar vara med själv ibland.