Läs senare

Folkhögskolor i Stockholm skapar klimatnätverk

SkolstrejkFlera folkhögskolor i Stockholm har startat ett klimatnätverk. Den 13 september möts man på ABF-huset i Stockholm för en temadag om klimatet.
– Vi räknar med att bli uppåt 400 personer, säger en av initiativtagarna, Karin Jacobson, lärare på Stadsmissionens folkhögskola.

06 sep 2019

Initiativet till klimatnätverket kommer från Karin Jacobson och Anna Seltman, båda lärare på Stadsmissionens folkhögskola. I skrivande stund har folkhögskolorna Runö, Birkagården, Röda korset, Alma och Långholmen, Scouterna, Fryshuset, Paideia och Skeppsholmen anslutit sig. Men fler tillkommer hela tiden.

– Bakgrunden är den frustration vi känt över den akuta klimatkrisen som vi befinner oss i och en stark önskan och tro på att göra mer kring frågan i vår skolverksamheten, både enskilt och ihop med andra, säger Karin Jacobson

Nu startar man nätverket med att hänga på de två stora klimatstrejkerna i Sverige och övriga delar av världen som sker i anslutning till FN-mötet 23 september i New York. Den 20 september inleds Global Week For Future med en skolstrejk och manifestationer och som avslutas med en storstrejk för klimatet, Fridays For Future, 27 september.

– Där vill vi ge våra deltagare tillräckligt med kunskap för att kunna göra ett medvetet val i strejkfrågan.

Som en förberedelse har Stadsmissionens folkhögskola bjudit in andra folkhögskolor till två temadagar nästa vecka, torsdag och fredag, 12 och 13 september. På fredag är man i ABF-huset på Sveavägen i Stockholm.

– Vi kan göra mer kring klimatfrågan i vår skolverksamhet, både enskilt och ihop med andra, säger Anna Seltman och Karin Jacobson, lärare på Stadsmissionens folkhögskola som tagit initiativet till Klimatnätverket för folkhögskolor.

– Vi får lyssna på en föreläsning av Alasdair Skelton, professor i geokemi och petrologi. På fredag ska vi lyssna på en diskussion som arrangeras av Researchers Desk, ett nystartat utbildningsprojekt där unga skolstrejkare från Fridays for Future samtalar med bland annat metrologen Martin Hedberg och psykologer om engagemang och vägar framåt. Vi räknar med att bli uppåt 400 personer, säger Karin Jacobson.

Utöver detta ska Stadsmissionens folkhögskola ägna hela dessa dagar åt klimatfrågan och ha workshopsprogram om bland annat klimatpsykologi, hållbar konsumtion, biologisk mångfald och klimataktivism.

Syftet och förhoppningen med det nya klimatnätverket är att inspirera lärare på folkhögskolor till ökad fokus och aktivitet kring klimatfrågan i undervisningen genom att dela med sig av erfarenheter och kunskaper mellan skolorna.

– Och att vi tillsammans kan arrangera ytterligare temadagar och aktiviteter under vårterminen, säger Karin Jacobson.

ur Lärarförbundets Magasin