Läs senare

Folkhögskolor deltog i manifestationer för klimatet

KlimatstrejkEtt tiotal folkhögskolor i Stockholm deltog i de globala skolstrejkerna
20 och 27 september och har skapat ett gemensamt klimatnätverk 
– Det känns naturligt att folkhögskolorna tar tag i klimatdiskussionen, säger Karin Jacobson, en av initiativtagarna till folkhögskolornas klimatnätverk i Stockholm.

23 okt 2019
Den 20 och 27 september demonstrerade ett tiotal folkhögskolor i Stockholm tillsammans med 10 000 respektive 60 000 människor för politiska åtgärder som stoppar uppvärmningen av jordklotet. I Stockholm samarbetade för första gången 12 folkhögskolor där man höll gemensamma seminarier i klimatfrågan. Foto Staffan Myrbäck

Måndag 20 augusti 2018 satte sig en ensam 15-årig skolflicka utanför riksdagen med ett handskrivet plakat som numera blivit ikoniskt. Ingen kunde då föreställa sig att hon skulle bli den tändande gnistan och en central gestalt för en världsomfattande rörelse som engagerade miljontals skolungdomar och vuxna på världens alla kontinenter.

Och visst var Greta Thunbergs ande närvarande den här fredag eftermiddagen i september med deltagare och lärare från Stadsmissionen och fem andra folkhögskolor i Stockholm som lyssnade på den 17-årige gymnasieeleven Edit Liedberg, som ingår i det nystartade nätverket Researchers Desk. Hon berättar den osannolika historien om hur Greta Thunberg på bara några månader inspirerade en hel värld att engagera sig i klimatfrågan. Från en ensam skolflicka som människor bara passerade, till att bli en av Sveriges viktigaste svenskar.

Edit Liedberg och andra elever hade tidigt hakat på Greta Thunberg skolstrejk och strejkade tillsammans med henne varje fredag utanför riksdagshuset. De blev också navet i den numera världsomspännande -klimat- och strejkrörelsen – Fridaysforfuture.

Vi befinner oss i ABF-huset i Stockholm i en fullsatt sal. Man har fått begränsa antalet deltagare eftersom det bara går in 338 personer i salen. Men dagen innan hade man hållit till på Åsö vuxengymnasium. Där rymdes 550 lärare och deltagare från elva av de 29 folkhögskolorna i Stockholm som lyssnade på ett uppskattat föredrag av professor Alasdair Skelton, direktor för Sveriges största klimatforskningscentrum som talade utifrån rubriken Klimatförändringar – finns det hopp?, en fråga som han besvarade med ett ja.

Men lika viktigt för Karin Jacobson är att man lyckats samla så många folkhögskolor i Stockholm, tolv folkhögskolor, till gemensamma föreläsningar om klimatet.

– Vi kan göra mycket mer kring klimatfrågan i vår skolverksamhet, både enskilt och ihop med andra säger Karin Jacobson (bilden) och hennes kollega Anna Seltman, lärare på Stadsmissionens folkhögskola som tagit initiativet till Klimatnätverket för folkhögskolor. Foto: Staffan Myrbäck

– Det har aldrig hänt tidigare, såvitt vi vet, att man samlat deltagare från så många folkhögskolor i Stockholm till en gemensam samling. Och det säger något att det skedde just för klimatfrågan. Det känns naturligt att folkhögskolorna tar tag i den. Folkhögskolan har ju alltid varit en central plats för viktiga samhällsfrågor, säger Karin Jacobson som är lärare på Stadsmissionens folkhögskola.

Klimatfrågan har varit ett återkommande inslag på Stadsmissionens folkhögskola under året. Man har bjudit in skolstrejkare, bland annat Edit Liedberg, som berättade om den då nybildade klimatrörelsen Fridaysforfuture. I mars fanns studerande från Stadsmissionen med i en skolstrejk på mynttorget för en ansvarsfull klimatpolitik tillsammans med tusentals andra ungdomar. Och så har det fortsatt.

Inför höstterminen beslöt Karin Jacobson och hennes kollega Anna Seltman att försöka få igång ett klimatnätverk bland Stockholms folkhögskolor och bygga vidare på klimatengagemanget från våren, nu i samarbete med andra folkhögskolor.

– Vi har känt en frustration över den akuta klimatkrisen och velat göra mer kring frågan i vår skolverksamhet, både enskilt och ihop med andra. Vi ville göra det här för att sedan ge våra deltagare möjlighet att göra ett medvetet val i skolstrejkfrågan, om de skulle vara med (och strejka) eller inte, säger Karin Jacobson.

Man bjöd in folkhögskolor till två temadagar kring klimatfrågan. Gensvaret var över förväntan. Elva folkhögskolor anmälde sig snabbt: Runö, Birkagården, Röda korset, Alma, Långholmen, Scouterna, Fryshuset, Skarpnäck, Paideia, Sankta Birgitta och Skeppsholmen. På Stadsmissionen, Runö och Alma hade man även workshops och seminarier om bland annat klimatpsykologi, hållbar konsumtion, biologisk mångfald och klimataktivism.

– Även om vi anade att det fanns ett intresse för frågan visste vi inte att det var så stort. Nu fick deltagare och lärare från olika skolor mötas för att utbyta idéer och tankar kring både klimatfrågan och folkhögskolestudier, något som sällan sker, säger Karin Jacobson.

Inför fredagens föreläsning hade man anlitat Researchers desk, en grupp som består av skolstrejkare, forskare och psykologer som vill sprida kunskap och åker runt på skolor och berättar om klimatkrisen. Under två timmar avlöste de varandra på scenen och föreläste om klimatet.

Den 20 september samlades 10 000 människor vid Mynttorget i Stockholm innan de marscherade genom Gamla Stan till Medborgarplatsen på Södermalm. Foto: Staffan Myrbäck

Edit Liedberg både inledde och avslutade seminariet med ett brandtal som fick ett bejublat mottagande:

– På ett år har strejkrörelsen för klimatet växt från en person till flera miljoner. Detta år måste vi växa ännu mer.  Vi måste avancera och slå hårdare. Vi som är unga nu har inte tid att bli politiker och sedan driva igenom förändring i maktens korridorer. Klimatkrisen kräver att vi agerar nu!

Veckan efter träffar jag Karin Jacobson på Stadsmissionens folkhögskola. Hon har ännu inte hunnit landa och samlat tankarna men tycker att klimatdagarna har gått över förväntan.

– Efteråt har det kommit fram lärare som sagt att även de lärde sig mycket och blev engagerade när de fick reda på hur det förhöll sig. Sen är det självklart också positivt att som lärare få träffas och uppleva hur många vi faktiskt är på folkhögskolorna i Stockholm. Vi är inte ensamma utan är många som vill se till att klimatfrågan får en ordentlig plats i undervisningen.

Den 20 september var hela skolan på plats när man tillsammans med över 10 000 människor gick i ett demonstrationståg som utgick från riksdagshuset, runt Gamla Stan och fram till Medborgarplatsen på Södermalm. Samtdigt demonstrerade människor i 156 länder på 5000 platser för en klimatpolitik som minskade utsläppen.

På Medborgarplatsen talade Greta Thunberg från en storskärm i New York.

På Medborgarplatsen möttes de av Greta Thunberg på en storskärm som talade på en länk från New York. Dagen efter höll hon ett starkt känslomässigt tal på fn:s klimatmöte där hon läxade upp världens ledare för att lägga ansvaret för det framtida klimatet på hennes och alla ungdomars axlar. Demonstrationen skedde i anslutning till fn-mötet 21–23 september i New York och inledde Global Week for Future, som avslutades med en storstrejk för klimatet, 27 september.

Karin Jacobson hoppas att klimatnätverket inte bara ska inspirera lärare på folkhögskolor till ökat fokus och aktivitet kring klimatfrågan i undervisningen utan att man också att delar med sig av erfarenheter och kunskaper mellan skolorna.

– Och att vi tillsammans kan arrangera ytterligare temadagar och aktiviteter under vår-terminen.

Man har redan börjat planera för aktiviteter under 2020.