Läs senare

Ett digitalt förbundsmöte som fungerade förvånansvärt smidigt

RedaktörenDet digitala förbundsmötet visade vilket smidigt verktyg tekniken kan vara för demokratiska möten. Däremot saknades skvallret och mötena.

13 jun 2020
Staffan Myrbäck är redaktör och ansvarig utgivare för Tidningen Folkhögskolan

Då har jag varit med om mitt första digitala förbundsmöte med ett åttiotal ombud och gäster. Det första intrycket är hur smidigt det fungerade. Visst förekom en del tekniskt strul och att några hade svårt att komma fram. Å andra sidan är det sådant som även brukar hända vid fysiska möten. Folk satt hemma eller på sin arbetsplats framför sina datorer medan presidiet satt i en lokal i Malmö framför en kamera. På skärmen markerade man om man ville ha ordet. Bara presidiet och en talare i taget kunde höras. På nedre delen av skärmen kunde man se några av de senaste talarna framför sina datorer .

Omröstningar gick smidigare än vid fysiska möten och var avklarade på ett par tre minuter. Resultatet kunde kontrolleras av rösträknare och syntes tydligt på skärmen. Det blev mer disciplinerat och koncentrerat än vid fysiska möten.

När man hade gruppdiskussioner fungerade det på samma sätt men med färre deltagare och med skillnaden att alla kunde höra och tala med varandra samtidigt. Det är också möjligt att fler valde att göra sin stämma hörd när man slapp kliva upp bakom en talarstol. Å andra sidan fanns ingen där som kunde ge moraliskt stöd.

Mötet leddes också suveränt av August Nilsson och Carin Larsson i sin lokal i Malmö. När de emellanåt blev tekniska problem behöll de lugnet. När någon hade svårt att koppla upp sig och göra sig hörd gav de tålmodigt råd på vägen och lyckades för det mesta lösa problemet.

Det som naturligtvis saknades var mellansnacken, skvallret, umgänget, samvaron, mötena, berättelserna om vardagen, det personliga, om livet. Sången! När mötesordförande föreslog en paus och bensträckare fick sträcka på benen i vår ensamhet. När vi hade fikapaus satt vi där ensamma med en kopp kaffe, ofta framför datorn. Inget prat och reflektioner om vad vi nyss lyssnat på eller varit med om. Allt det som är folkhögskola. Men som komplement är digitala möten ett alldeles utmärkt verktyg.