Läs senare

”Drömmen är en festival varje år”

Min DagDet är en annorlunda vårtermin för Anja Krokbäck, lärare i kursen Crossmedia & Design, en ettårig kurs på Runö folkhögskolas filial vid Sankt Eriksplan i Stockholm, där deltagarna lär sig olika grafiska dataprogram för bild, video, text, webb och gör tidningar, filmer och hemsidor.

11 apr 2018
Denna vår jobbar Anja Krokbäck och hennes kursdeltagare mycket med att förbereda en konstutställning på Skeppsholmen mitt i Stockholm i slutet av april, ett gemensamt projekt att visa upp Stockholms folkhögskolor för allmänheten.

– Under våren är jag projektledare tillsammans med Stockholms folkhögskolors informationsnätverk för en konstutställning där folkhögskolor med olika typer av konstutbildningar, grafisk form, keramik, serietecknare deltar med sina konstverk: Skarpnäcks serietecknarutbildning, Vårdinge som har keramik, Ågesta som har hantverk, Crossmedia som har digitala konstverk och många flera.

Men det är inte bara folkhögskolor med olika konst- och grafiska utbildningar som deltar. Alla Stockholms folkhögskolor är samtidigt med och delar ut material om sina kurser men där dragplåstret är konstutställningen.
Tidigare har Stockholms folkhögskolor stått på mässor och annonserat i tidningen Metro men nu vill man pröva något nytt.

– I Stockholm är det mycket svårare att synas jämfört med andra platser, där man kanske är enda folkhögskolan.

Stockholms folkhögskolor ingår ett nätverk och har en gemensam hemsida och ger en summa till gemensam marknadsföring.

– I vår har vi hyrt hela kulturfyren, en jättefin och stor lokal på Skeppsholmen i centrala Stock-holm. I slutet av april ska vi ha en utställning, där vi även har saker till salu.

Nästa år hoppas hon på en fortsättning.

– Vi tänker oss att det ska bli en boll som rullar. Efter det kan man tänka sig att de som har musikutbildning har en musikfestival. De som jobbar med film kan ha filmfestival. De som har teaterutbildningar kan ha en teaterfestival. Drömmen är att ha något sådant här varje år.

Det är ingen tillfällighet att det är Anja Krokbäck som fick rollen som projektledare. Både hon själv och deltagarna i hennes kurs är involverade i arbetet.

– Mina Crossmedia-deltagare gör själva marknadsföringen.

Att både Anja krokbäck och hennes studerande jobbar med uppdrag och projekt är en del av utbildningen. Ett år gjorde de Ågestas kurskatalog. Varje år gör de Runös katalog. Den här morgonen arbetar de med en vetenskapstidning för barn.

– Under våren får jag mer en handledande funktion. Vi diskuterar kombinationen av text, färg och bild och hur det kommer att se ut i tryck/webb och film. Första terminen är det mycket teknik. Det är nu de kan använda sina tekniska kunskaper och koncentrera sig på innehållet.

Det är hennes tolfte år på Runö. Under nittiotalet arbetade hon med konst men utbildade  sig till it-pedagog.

– Jag har frilansat i många år, gjort trycksaker och foton. Men det är inte alls lika roligt som att vara lärare.

ur Lärarförbundets Magasin