Läs senare

»Det är jätteviktigt att värna folkhögskolan«

Min Dag på folkhögskola Trots att det bara är ett drygt år sedan Minna Paananen anställdes på Kalix folkhögskola har fem lärare anställts efter henne.

05 dec 2018
Minna Paananen är en mångsysslare, både på skolan och vid sidan av: arkeolog, författare och lärare.

– Ytterligare tre är gång. De flesta har bara jobbat ett fåtal år, säger Minna Paananen.

För ett par år sedan pausade Kalix journalistutbildningen.
Nu ska man göra ett nytt försök med en utbildning som kallas Digital kommunikatör, en utbildning som ska innehålla journalistiskt skrivande, filma och redigera med mobil, publicera sig i olika medier etc. Det har varit Minna Paananens jobb att utforma den, och leda den när den sparkar igång till hösten.

– Vi har precis lagt upp den på hemsidan. Tanken är inte att starta en ny journalistutbildning utan det blir en utbildning till digital kommunikatör och informatör med inriktning på skrivande.

Minna Paananen är utbildad arkeolog och författare och är bland annat kursansvarig för
kursen Morgondagens influencer och undervisar i Framtidens Youtuber. Hon är också lärare i den nystartade lärarassistentutbildningen och har undervisat svenska i etableringskursen. I februari drar hon igång en distanskurs i kreativt skrivande. Och vid sidan av skolan är hon alltså författare. Hon har tidigare gett ut sju barnböcker.

– Det var en slump. Den första boken, Hon tänder stjärnorna nu, kom till när jag hade en dotter i magen som dog. Min son var ett par år gammal. När vi skulle prata om vad som hänt sökte jag efter barnböcker om det men det fanns inga. Det är viktigt att barn får läsa om sådant som är jobbigt också.

Och så har det fortsatt. Ytterligare sex barnböcker med olika teman som sorg och sjukdomar.

– Tanken var att det bara skulle bli en bok. Sen skulle jag fortsätta med mina noveller och romanprojekt. Men min syster blev hjärttransplanterad när hon väntade sitt barn och jag märkte att det fanns ett behov av sådana här böcker. De har hjälpt familjer som varit med om liknande saker. Men nu får det räcka. Nu ska jag fokusera på mitt andra skrivande.

Minna Paananen deltog på Folkhögskollärarnas förbundsråd där man diskuterade förslaget att lägga ned förbundet och ombilda det till en samrådsavdelning inom Lärarförbundet.

– Jag har ju jobbat i den kommunala skolan och varit delaktig i Lärarförbundet från det hållet. Jag tycker att det är jätteviktigt att värna folkhögskolan. Vi jobbar på ett helt annat sätt. Jag förstår att vi kanske behöver styrkan i ett större förbund, samtidigt är jag lite rädd att vi tappar medlemmar. Om det nu blir så att vi tar steget fullt in hoppas jag att man är tydlig med att vi som folkhögskollärare får ha våra åsikter och inte drunknar i Lärarförbundet.

ur Lärarförbundets Magasin