Läs senare

Danslärare på Åsa får sluta

NyheterTre danslärare på landstingsägda Åsa folkhögskola har fått sluta efter att de har haft sexuella relationer med deltagare på skolans dansutbildning.

04 dec 2017

Det hela avslöjades i samband med att #metoo-kampanjen togs upp på skolan. I ett pressmeddelande på sin webbsida skriver skolan att ledningen agerade så snart de fick kännedom om händelserna och har vidtagit ett flertal åtgärder.

– Vi har avbrutit samarbetet med de aktuella danslärarna och vi har gjort en intern utredning av det som hänt. Händelserna ligger flera år tillbaka i tiden men uppgifterna har inte framkommit tidigare, säger rektorn på Åsa folkhögskola, Jan Jonsson i pressmeddelandet och fortsätter:

– #metoo-rörelsen har visat hur stort problemet med maktstruktur och trakasserier är i samhället och den tystnadskultur som följer. Vi kommer att arbeta vidare med frågan i hela vår verksamhet, säger Jan Jonsson.

Enligt Eskilstuna-Kuriren hävdar deltagare att skolan känt till problemen under lång tid utan att agera. Bland annat ska deltagare ha skrivit ett brev redan 2013 till skolledningen med information om vad som hänt. Ordförande i landstingsstyrelsen, Monica Johansson (S), säger att hon inte har hört talas om detta tidigare men avfärdar inte deltagarnas uppgifter:

– Det betyder inte att det inte kan vara lika relevant, säger hon till Eskilstuna-Kuriren.

Deltagarna har nu själva påbörjat ett arbete för att samla vittnesmål och göra en tidslinje över när händelserna inträffat.

 

ur Lärarförbundets Magasin