Läs senare

1947: Då blir som nu

LäsningÅret känns långt borta. Men ju mer jag läser, inser jag att under det här året sker händelser som kan ge förklaringar till det som händer idag.

01 sep 2017

”1947” droppar återkommande detaljer inom vitt skilda områden, tror jag först. Så småningom vävs allt samman till slutmeningen ”The past is never dead. It’s not even past”. Boken känns först som en kollektivroman, som handlar om många olika människor i flera länder. Senare känns texterna som en del i ett uppslagsverk som berättar om varje månad under det aktuella året. Mycket handlar om förhoppningarna efter andra världskriget, om nystarten som i många fall också blev en fortsättning. Många av de nazistiska ledarna överlever, de får hjälp att fly av bland andra svensken Per Eng-dahl, som bildar den nazistiska Malmörörelsen.

Här finns Palestinakonflikten, där Elisabeths Åsbrinks egen far finns med. Hon
bes-kriver fartygen som kom att kallas Exodus med 4500 passagerare, alla judar, som portas från Palestina och skickas tillbaka till Tyskland.

Grunden till islamiska staten is finns här, när ”Muslimska brödraskapets ledare deklarerar att girighet, materialism och förtryck paralyserar människorna i väst”. Det är också nu som ett vapen för ”de outbildades armé” skapas av Michail Kalasjnikov, ett vapen som har använts av över 50 miljoner människor i befrielsekamp och terrordåd.

I filmen New Orleans, där -Billie Holiday spelar hembiträde, klipps scen efter scen bort eftersom filmbolaget anser att filmen innehåller alltför många afro-amerikaner.

Efter kriget tar männen tillbaka sina jobb. 10 000 kvinnliga konduktörer i Londons bussar och spårvagnar sparkas. Och i Västerås görs en gammal fisk-affär om till en tre våningars klädbutik, som får namnet  Hennes, föregångaren till H&M.

ur Lärarförbundets Magasin