”Jag lyssnar bättre när jag blundar”

06 Apr 2017

Louise Eriksson går allmän kurs på Sigtuna folkhögskola. När Louise Eriksson var 13 år fick hon diagnosen ADHD. När hon var 14 konstaterade läkaren att hon led av tvångssyndrom. Om hon känner sig otrygg kan hon få panikångest, börja skaka, känna sig yr, svettas och få hjärtklappningar.

– Tvångssyndromet påverkar mig inte så mycket i skolan. När jag lekte ”gul bil” måste jag klappa på någon så fort jag såg en gul bil. Om jag inte gjorde det gick jag och tänkte på det och fick ångest. Nu har jag hittat sätt att göra det snabbt. Jag har svårt att låsa dörrar och släcka lampor och kan få för mig att jag glömt det när jag går hemifrån. Men nu filmar jag med mobilen och kan jag kolla i den om jag blir orolig.

Under lektionen händer det att Louise Eriksson lägger huvudet på bordet, blundar och lyssnar. Ingen i klassen, varken läraren eller klasskamraterna reagerar på det. Louise Eriksson vet att det är helt okej att göra så. När hon både ser och lyssnar blir intrycken ibland för starka. Men om hon lägger huvudet på bordet, blundar och bara lyssnar går det bättre.

Tidigare tog Louise Eriksson medicin mot sin ADHD. Det var tänkt att hon skulle ta den resten av sitt liv. En tablett varje dag. Men hon bestämde sig för att sluta med det och hitta andra strategier att hantera sin ADHD.

– Jag känner att jag inte behöver den. Den har ju en massa biverkningar. Jag blir inte riktigt mig själv eftersom det är amfetamin i. Jag förvandlas från den spralliga Louise till en som inte vill prata med någon.

Louise Eriksson tillhör ändå dem som tagit studenten, däremot fick hon ingen gymnasiekompetens eftersom hon var borta de sista månaderna från skolan.

– Min mamma blev sjuk och dog. Det gick på två veckor. Från helt frisk till att hon inte fanns mer. Jag blev deprimerad och var hemma ett år, men till slut kände jag att det var bättre att plugga upp ämnen som jag missat.

Nu det går bra för henne. När hon började i höstas var hennes plan att gå i två år.

– Vid utvecklingssamtalet för två veckor sedan fick jag reda på att jag blir klar med behörigheterna för yrkeshögskolan i juni. Men jag vet inte om jag vill sluta, säger hon och skrattar. Jag tycker om att vara här. Jag har fått bra vänner och även lärarna är som ens vänner. Jag får gå kvar om jag vill men jag har ännu inte bestämt mig för hur jag vill göra.