Läs senare

”I grunden är schack också ett krigsspel”

Tio frågorStrömbäcks startar en ettårig utbildning i datorspelet Counter-Strike för dem som vill satsa på att spela professionellt. Vi frågade Tomas Rosengren, lärare på Strömbäck som fick idén till utbildningen, varför folkhögskolan ska utbilda i våldsamma krigsspel?

av Staffan Myrbäck
04 Mar 2017
04 Mar 2017

Strömbäck folkhögskola ska starta en e-sportlinje för dem som vill satsa på att leva på e-sport. Vad är e-sport?

– Det är en sport där man tävlar i olika dataspel. I Sverige är det i särklass största spelet Counter-Strike. Det är en jätterörelse med lag som tävlar mot varandra i organiserade former.

Vad ska utbildningen gå ut på?

– Den ska utbilda i spelet Counter-Strike. Det är en möjlighet för dem som spelar Counter- Strike att få satsa på sin passion ett år och bli riktigt bra på att spela, på samma sätt som någon som satsar på att gå en musikalutbildning eller dansutbildning.

Vad kommer utbildningen att innehålla?

– Det som gör att den passar folkhögskolan är att det är ett lagspel. Det handlar om att bygga en grupp, kommunicera och samarbeta. Vi kommer också att utbilda i entreprenörskap, företagande, och kost och hälsa är en jätteviktig del. Det ser man när man pratar med de lag som är på världsnivå, att det är viktigt hur man äter, sover och tränar. Och för att få bättre fokus på spel tror jag man också måste släppa spelet, prata om omvärlden och ägna några timmar i veckan åt att också bli aktiva i samhället. En förutsättning för att fungera bra i spelvärlden är att också fungera i den vanliga världen.

Det var du som kom med idén att satsa på en e-sportutbildning. Hur fick du den?

– Jag fick den ifrån Norge. Via sfhl har vi haft ett samarbete med Norges folkhögskoleförbund. Vid ett tillfälle var det någon som sa att i Norge fanns det två folkhögskolor som startat e-sportutbildningar. Det hade tagit hela Norge med storm på gott och ont. Då tänkte jag att den här är något vi absolut skulle kunna ha även i Sverige.

Vad var det för diskussion som fördes i Norge?

– Det var den diskussion som också finns i Sverige: Ska vi stödja ung­domarna att sitta framför datorn och spela dataspel. Ska vi ödsla pengar på det här? Var det verkligen folkhögskolans roll att ge sig in i detta? Det var mycket en moralisk diskussion kring dataspelets vara och icke-vara.

Varför ska man ha en sådan här utbildning på folkhögskola?

– Folkbildningen har ju alltid tagit avstamp i människors engagemang, oavsett om det är dans, träslöjd eller musikal. Det här är en jättestor grej bland unga, kanske en av de största rörelserna i Sverige. Det är 500 000 unga som är organiserade i e-sportvärlden och som känner att de aldrig har tagits på allvar. Det är väl bara fotboll som är större.

På vilket sätt för ni in folkbildningen i utbildningen?

– Allt det som vi gör runt spelandet. Det handlar ju också om att göra dem till ansvarstagande medborgare. För att bli framgångsrik spelare måste man förstå samhället vi lever, vikten av att hålla koll på det som händer runt i kring och vara aktiv i det.

Counter-Strike är ett väldigt våldsamt spel, man skjuter på varandra och dödar motståndare. Är det något som folkhögskolan ska främja?

– Jag var nyligen i Malmö på en Counter-Striketävling. Det var 10 000 människor i publiken. Då får man se det för vad det är. Det är ett spel. I grunden är schack ett krigsspel också. Det är ingen som tar med sig spelet ut från skärmen och in i den vanliga världen. Sen tänker vi jobba med etik i spelvärlden och etik på internet.

Är det några som har sökt än?

– Hittills är det 50–60 sökande till 15 platser. Vi har ju sagt att de ska ha gjort klart gymnasiet. Det är inget alternativ att hoppa av gymnasiet för att komma till Strömbäck och spela e-sport. Det man kan säga är att det är skärpta människor som har samma seriösa in­ställning som folk som söker andra utbildningar på skolan. De brinner för det här och vill göra det på ett seriöst sätt. En del har jobbat efter gymnasiet och har det här som sin största passion.

Hur togs idén emot av styrelse och rektor?

– Första gången jag lyfte idén för rektor var han väldigt skeptisk. Sen fick jag en inbjudan från en av skolorna i Norge som hade e-sportutbildning och då fick jag rektor och biträdande rektor att åka dit på studiebesök. När de kom tillbaka hade de köpt idén. Det var mindre problem med styrelsen. Huvudmannen, Evangeliska fosterlandsstiftelsen (efs), har haft tv-spelsläger i flera år. I påsk hade efs Väster­botten lan-läger hela påsklovet. Det här är bara en ny form av sport som vi måste vänja oss vid och möta istället för att mota.

Relaterad läsning

ur Lärarförbundets Magasin